“Længde” er et praktisk forløb, hvor vi undersøger længden på forskellige ting i naturen. Første skal eleverne gætte på, hvor langt de tror, længden eller afstanden er og derefter måle efter. Vi tager en snak om begreberne højde og længde. Derefter ser vi på måleenhederne mm, cm og m, og tager en snak om dem i forhold til naturen.
Lokation: Alle steder i naturen
Periode: Hele året
Mål: Eleven kan måle længde i enkle hverdagssammenhænge (Opmærksomhedspunkt fra Fælles Mål). I dette forløb arbejdes primært med modellering og hjælpemidler kompetencerne.
Begreber: Længde, højde, måleenhed, mm., cm., m., korteste og længste.
- Hvilken pind er længst?
Alle børn finder en lang pind. De sammenligner længden af hinandens pinde og stiller sig i en række med den korteste pind først og den længste sidst. Dernæst gætter alle børnene på, hvor langt deres pinde tilsammen kan nå, inden de prøver at lægge dem i forlængelse af hinanden.
Variation: Hvert barn skal med udgangspunkt i egen pind finde to pinde mere, hvor den ene pind er kortere, og den anden er længere. De lægger pindene op ved siden af hinanden.
- Hvor lang er en kilometer?. Hele klassen går til et kendt sted (fx parken eller torvet), Stedet skal ligge præcis 1 km væk fra skolen, så alle elever har en fælles fornemmelse af 1 km. Brug gerne meterhjul til aktiviteten.
- Gættekonkurrence. Lav ugens gættekonkurrence. Brug en postkasse til svar. Spørgsmålene kunne fx være “Hvor langt er der fra vores klassedør til skranken på PLC?” eller “Hvor lang er vores gang?”
- Google Maps. Lad eleverne undersøge deres vej hjemmefra og til skolen. Lad dem låne et meterhjul på skift. Eller lad dem starte med at gætte hvor langt de har og derefter udregne længden med Google Maps.
- Følg en plante. Følg en plante der vokser og lave en tidslinje over plantens højde. Se mere her
- Kreativ aktivitet. Eleverne skal indsamle ting fra naturen og lave en flot planche. Herefter kan tingene bruges til at måle længder